Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Με αφορμή τις μέλισσες που χάνονται...


 Στη γη, ακόμα και το πιο μικρό πλάσμα, έχει το ρόλο και την βαρύτητά του στην ισορροπία της φύσης. Οι μέλισσες, που τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει κάθετη μείωση στον πληθυσμό τους εξ' αιτίας ενός κοκτέιλ φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, γίνονται τα επόμενα θύματα των ανθρώπινων κοινωνιών, που στηρίζουν την διάρθρωσή τους όχι μόνο στην μαζική παραγωγή τροφίμων αλλά και στην αντίστοιχη παραγωγή Πλούτου, που συνεπάγεται αυτή!

Η εξαφάνιση της μέλισσας σημαίνει:
  • Δραματική μείωση στην παραγωγή μελιού.
  • Σοβαρά προβλήματα στην επικονίαση των φυτών, δηλαδή στην αναπαραγωγή τους.
  • Μείωση της βιοποικιλότητας, που είναι αποτέλεσμα της φυσικής διασταύρωσης που συντελείται με τις μέλισσες.

Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι μία σειρά από καρπούς δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς την επικονίαση που πραγματοποιούν οι μέλισσες. Στην Αμερική ολόκληρες αποικίες μελισσών μεταφέρονται με φορτηγά από την μία περιοχή στην άλλη, για να τοποθετηθούν δίπλα σε τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης και να προσφέρουν το έργο της γονιμοποίησης.
Η εξαφάνιση των μελισσών, που ερευνάται τα τελευταία χρόνια, έχει τα χαρακτηριστικά συνδρόμου. Δεν πεθαίνουν απλά οι μέλισσες! Φεύγουν από την κυψέλη και στην συνέχεια εξαφανίζονται παραπέμποντας σε αδυναμία του εντόμου να προσανατολιστεί και να επιστρέψει στo μελίσσι. Το φαινόμενο έχει παρουσιαστεί σε έξαρση στην Αμερική, αλλά και στην Γαλλία, Αγγλία και άλλες Ευρωπαικές χώρες.
Οι έρευνες καταλήγουν στην εντατική χρήση παρασιτοκτόνων, με πιο ύποπτα τα νεονικοτινοειδή παρασιτοκτόνα, που έχουν την ιδιότητα να εμποτίζουν ολόκληρο το φυτό ( https://www.youtube.com/watch?v=tSjjyE87w_U ).

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ;

Η εντατική χρήση φυτοφαρμάκων και οι εκτεταμένοι ψεκασμοί στις καλλιέργειες, εφαρμόστηκαν με την δικαιολογία της αύξησης της ανθεκτικότητας των φυτών, αλλά και της παραγωγής τροφίμων που θα κάλυπταν της διατροφικές ανάγκες παγκοσμίως. Το οξύμωρο εδώ είναι ότι παρά τα χημικά που χρησιμοποιούνται γι αυτό το σκοπό, το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού κοιμάται πεινασμένο, ενώ εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από πείνα και κακή διατροφή !
( Αναφορές Unicef ).

Μήπως παρ' όλα αυτά η παραγωγή τροφίμων αδυνατεί να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό της γης; Υποψιάζομαι ότι δεν είναι αυτός ο λόγος...

Στην ουσία τα τρόφιμα πρέπει να είναι ελκυστικά προκειμένου να πουληθούν! Η ντοματούλα στρογγυλή και ροδαλή, σαν πλαστική! Το μήλο γυαλιστερό και κατακόκκινο, χωρίς ούτε μία τρυπούλα που να παραπέμπει σε κάποιο σκουληκάκι - επισκέπτη του φυτού και φυσικά να είναι ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες, γιατί η όποια απώλεια μεταφράζεται σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων! Ακολουθούν και αυτά τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, που έχει τεράστια κέρδη από τον έλεγχο των καλλιεργιών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει  αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα στην "πατέντα" των σπόρων για τα νέα προιόντα που θα προκύψουν, συγκεντρώνοντας έτσι στα χέρια των λίγων την παγκόσμια παραγωγή αγροτικών προιόντων!
 (πηγή: http://hdl.handle.net/10795/1413 )


Τέτοιες  σκέψεις εγείρουν μοιραία και έναν ακόμη προβληματισμό: Αυτοί που ελέγχουν τις γεωργικές παραγωγές παγκοσμίως, ελέγχουν και τα στομάχια των ανθρώπων επί της γης! Κατά συνέπεια ελέγχουν ένα ζωτικό κομμάτι της ύπαρξης μας. Τι είναι ικανοί οι άνθρωποι να αποδεχθούν στη ζωή τους, μπροστά στον κίνδυνο της ΠΕΙΝΑΣ;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου