Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η πανέμορφη Κρύα της Λειβαδιάς.



Στα χνάρια των πηγών της Έρκυνας ...

Δεν είχα επισκεφθεί την Λειβαδιά ποτέ στο Παρελθόν, αλλά μέσα στο μυαλό μου είχε σχηματιστεί η εικόνα μιας πόλης κοινότυπης, καλής ωστόσο για να απολαύσεις σουβλάκι συνοδεία κρασιού και καλής παρέας!

Τις μέρες αυτές έμελλε να ανασχηματίσω αυτή τη γνώμη, μέσα από την αποκάλυψη μιας φυσικής ομορφιάς μοναδικής, που ακούει στο όνομα Κρύα.Η Κρύα της Λειβαδιάς είναι σχεδόν μέσα στο κέντρο της πόλης, κάτι σαν προάστιο και βρίσκεται περίπου 130 χλμ από την Αθήνα. Πρόκειται για την περιοχή των πηγών του ποταμού της Έρκυνας, που διασχίζει το Κέντρο της πόλης. Οι πηγές ξεκινούν από ένα φαράγγι, στην έξοδο του οποίου είναι χτισμένη η Κρύα, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες. Πλατάνια στέκουν αγέρωχα και αμφίπλευρα των όχθων του ποταμού, γέρνοντας τα φυλλώματά τους πάνω από τα τρεχούμενα νερά, σαν σε προσκύνημα. Ο ήχος των νερών που αναβλύζουν είναι το κυρίαρχο ακουστικό μοτίβο της περιοχής, που επιβάλλεται ακόμα και στην φωνή μας! Μία σειρά από διαφορετικά πέτρινα γιοφύρια, κατά μήκος του ποταμού, θυμίζουν τα κανάλια της Βενετίας, αλλά ... σε ομορφότερη έκδοση!


















Ο περίπατός μας δίπλα στο ποτάμι ακολουθεί το λιθόστρωτο δρόμο, που μας οδηγεί στα ενδότερα του φαραγγιού. Εδώ νιώθεις δέος κοιτώντας τους όγκους των βράχων που σε περιβάλλουν και έχεις την βεβαιότητα ότι το ευλογημένο αυτό μέρος προσφέρει μία κάθαρση ψυχής! Εξάλλου στην Κρύα φημολογείται ότι υπήρχε το μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, ένας προπομπός των Δελφών.







Η ζωή των κατοίκων είναι οργανωμένη γύρω από το ποτάμι με πανέμορφα ταβερνάκια, μικρά καφέ και μαγαζάκια παραδοσιακών προϊόντων, που παρατείνουν την επίσκεψή μας ευχάριστα.






Κάτι πιο... ζωντανό θα βρείτε στο παρακάτω video





Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΡΚΥΝΑΣ

Έρκυνα: όμορφη νύμφη, πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου και καλύτερη φίλη της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας.

Μια μέρα η Έρκυνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν με μια όμορφη χήνα, που της είχε χαρίσει ο πατέρας της. Με τη χήνα αγκαλιά, τα κορίτσια πήγαν στο άλσος, όπου εκεί ανακάλυψαν κάποια σπηλιά. Η χήνα ανήσυχη στα χέρια της Έρκυνας ήθελε να ξεφύγει, σαν κάτι να την τραβούσε μέσα στη σπηλιά. Η χήνα κατάφερε να διαφύγει και να κρυφτεί πίσω από μία πέτρα. Τα κορίτσια θέλοντας να την πιάσουν μπήκαν μέσα στη σπηλιά. Ξαφνικά μια λάμψη, που ερχόταν από το σημείο που είχε κρυφτεί η χήνα, εξαφάνισε το σκοτάδι. Η Έρκυνα σήκωσε την πέτρα και από τα βάθη της γης ακούστηκε ένα βουητό, ενώ από παντού άρχισαν να αναβλύζουν γάργαρα νερά.
Έκπληκτη η Περσεφόνη είδε τότε την φίλη της, τη χήνα και τα νερά να αφομοιώνονται σε ένα ορμητικό ποτάμι...: Πρόκειται για το σημερινό ποτάμι της Έρκυνας που διασχίζει την Λειβαδιά!





Πληροφορίες μπορείτε ακόμη να βρείτε στην "Δικτυακή πύλη του Δήμου Λεβαδέων".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου