Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Επτά από τα πιο τρομακτικά και παράξενα πλάσματα του Ωκεανού.

1.  Το Hatchetfish (ο μικρός τσεκουράτος )

Το Hatchetfish είναι ένα μικρό, τρομακτικής μορφής ψαράκι, που ζει σε μεγάλα βάθη και αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά γι αυτό. Το σώμα τους είναι εξαιρετικά λεπτό, σαν ξυράφι και συνδιάζεται με ένα ασημένιο μεταλλικό χρώμα. Ανατομικά, στην περιοχή του θώρακα, μοιάζει με την λεπίδα ενός μικρού τσεκουριού και από κει προφανώς αντλεί και το όνομά του. Παρά  όμως την τρομερή του όψη δεν υπερβαίνει σε μήκος τις 5 ίντσες.


 

2. To Blobfish ( άμορφη μάζα )

Αυτό το θαλάσσιο δημιούργημα συναγωνίζεται επάξια την εμφάνιση μίας πουτίγκας!  Η πλαδαρή του εμφάνιση τράβηξε την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια, ανακηρύσσοντάς το για φέτος το ασχημότερο ζώο! Το blobfish είναι μία εντυπωσιακή μάζα με πτερύγια,  που ζει στον πυθμένα του ωκεανού. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό στο σημείο που ζει η πίεση του νερού είναι αρκετά υψηλή, κάνοντας το δέρμα του να έχει σχεδόν την πυκνότητα του νερού.

Η έλλειψη μυικού ιστού θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς ένα μεγάλο μειονέκτημα, ωστόσο το blobfish όταν έρχεται η ώρα του να φάει, απλά ανοίγει το στόμα του καθώς κολυμπάει χαρούμενα κοντά στον πυθμένα του βυθού. Δεν μπορεί, βλέπετε, να σπαταλήσει πολύ ενέργεια!




3. To Fangtooth ( το σκυλόδοντο ψαράκι ) 

 Σκεφτείτε το fangtooth σαν ένα υποθαλάσσιο πλάσμα ισοδύναμο ενός απειλητικού pitbull, αλλά με ... χρυσή καρδιά! Παρά την τρομακτική του εμφάνιση είναι αρκετά καλοήθες ψαράκι, φτάνει να αναλογιστεί κανείς ότι λόγω της φτωχής του όρασης, όταν έρχεται η στιγμή να κυνηγήσει την τροφή του, πρέπει κυριολεκτικά να χτυπήσει πάνω στην λεία του, προκειμένου να την βρει! Η εμφάνισή του ωστόσο με τα προεξέχοντα δόντια του, δίνει διαφορετική εντύπωση. Η αλήθεια είναι ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα δόντια από κάθε άλλο ψάρι του ωκεανού. Ζει σε βάθος 5.000 μ.



 

4. To Sea Cucumber ( Tο Ολοθούριο ή διαφορετικά θαλάσσιο αγγούρι !) 

Tα Sea Cucumber ανήκουν στην κατηγορία των εχινόδερμων, όπως ο αστερίας. Κινούνται και ζουν πάνω στην επιφάνεια του πυθμένα, έχοντας την ικανότητα να κάνουν κάποιες όμορφες μανούβρες. Πολλές φορές βρίσκονται θαμμένα κάτω από την άμμο. Τρέφονται με μικροσκοπικά σωματίδια όπως τα φύκια, λεπτά υδρόβια ζώα, ή άλλα άχρηστα υλικά, τα οποία συλλέγουν με τα 8 έως 30 πόδια τους, που μοιάζουν με πλοκάμια γύρω από το στόμα τους. Αυτά τα σωματίδια τα σπάνε σε ακόμα μικρότερα κομμάτια, προσφέροντας έτσι τροφή σε βακτήρια.

Τα "θαλάσσια αγγούρια" αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι του ωκεάνειου οικοσυστήματος, καθώς ανακυκλώνουν θρεπτικά συστατικά και λειτουργούν παρόμοια με τους γαιοσκώληκες της γης.

Με την απουσία ενός πραγματικού εγκεφάλου, αλλά και οποιονδήποτε αισθητήριων οργάνων, το "Sea Cucumber" μπορεί να καυχιέται για παρόμοιες "πνευματικές ικανότητες" με κείνες του ομώνυμου λαχανικού! 





5. Το Goblin Shark ( Ο δαιμόνιος Καρχαρίας )

Θεωρείται από μερικούς επιστήμονες ως ένα "ζωντανό απολίθωμα" που επισκιάζεται από τους φανταχτερούς ομολόγους του. Είναι ο μόνος επιζήσαντας από μία οικογένεια καρχαριών ηλικίας 125 εκ. ετών. Αξιολογείται ως ένας βραδύς και σχετικά αδρανής καρχαρίας, με κύρια χαρακτηριστικά του την μακριά μύτη του και το παράξενο στόμα του με τα προεξέχοντα δόντια. Ζει σε μεγάλα βάθη, πάνω από 250μ., κάτι που κάνει δύσκολη μία συνάντηση μαζί του. Πρωτοανακαλύφθηκε στα νερά της Ιαπωνίας.


 

6. To  Flamingo Tongue Snail (To σαλιγκάρι Flamingo )

 Αυτό το θαλάσσιο σαλιγκάρι παρουσιάζεται με ένα φανταχτερό κέλυφος που φέρει ζωηρό πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα με μαύρα στίγματα. Ωστόσο αυτό δεν είναι ο χρωματισμός του κέλυφους αλλά ένας μανδύας που υπάρχει από πάνω του.

Ζει στα νερά του Ατλαντικού καθώς και στην περιοχή της Καραιβικής και τρέφεται με ένα είδος τοξικού μαλακού κοραλιού, τα sea fans. Το σαλιγκάρι flamingo δεν παθαίνει τίποτε από το δηλητήριο των κοραλιών, αφού το απορροφά, γινόμενο το ίδιο τοξικό! 

 


 


7. To Angler fish ( ο ... ψαράς! )

To angler fish είναι ίσως από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Διαθέτει μία ευφυή τεχνική θήρευσης, αφού η σπονδυλική του στήλη δημιουργεί μία σαρκώδη μάζα, που κουνώντας τη φαντάζει στο θύμα ως λεία! Το θύμα πλησιάζει και το angler fish το καταβροχθίζει ολόκληρο! Εκείνο όμως που είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο σ' αυτό το είδος ψαριού, είναι ο τρόπος αναπαραγωγής του. Όταν οι επιστήμονες το πρωτοανακάλυψαν, διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα ήταν θηλυκά! Στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά είδη ήταν από εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές μικρότερα σε μέγεθος, κάτι σαν παράσιτα, που προσκολημένα στο κάτω μέρος του θηλυκού ζούσαν με αυτό και πρόσφεραν το σπέρμα τους, όταν το θηλυκό ήταν έτοιμο να τεκνοποιήσει!



   Πηγές: http://all-that-is-interesting.com/bizarre-ocean-creatures

              http://animals.nationalgeographic.com/animals/invertebrates/sea-cucumber/

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου