Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Πλημμύρες σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο

Εκδηλώσεις του φαινομένου του Θερμοκηπίου ή καπρίτσια του καιρού;

Τις τελευταίες μέρες, σφοδροί άνεμοι και πλημμύρες πλήττουν Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, η ηλεκτροδότηση κόπηκε σε χιλιάδες σπίτια ( οι αναφορές λένε για 15.000 σπίτια στην Ιρλανδία ) και οι άνεμοι σαρώνουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων. Οι αρχές στην Μ. Βρεττανία, δίνουν οδηγίες στους πολίτες να μην κυκλοφορούν κοντά σε θαλάσσιες περιοχές, έχοντας σημάνει συναγερμό στις πόλεις της Νότιας και Νοτιοδυτικής Αγγλίας. 

 



Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα προβληματίζουν για την συσχέτιση που μπορεί να έχουν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υπερθέρμανση του πλανήτη από τις αυξανόμενες εκπομπές CO2, μεθανίου και άλλων χημικών ενώσεων είναι το κληροδότημα μιας αχαλίνωτης βιομηχανικής ανάπτυξης, που θυσιάζει το φυσικό περιβάλλον στον βωμό του πλούτου των πολυεθνικών εταιριών, που τον καρπώνονται. Παρά τις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί ( Ρίο Ντε Τζανέιρο 1992) για μείωση των εκπομπών, οι αναπτυγμένες χώρες δεν λαμβάνουν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, σεβόμενες, όχι το φυσικό περιβάλλον, αλλά την τσέπη μιας ολιγαρχίας που είναι και οι ρυθμιστές της παγκόσμιας οικονομίας.


Ιρλανδία


Ιρλανδία

Ας δούμε όμως συνοπτικά τι ακριβώς είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου...

 

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται στο ότι η ατμόσφαιρα της Γης επιτρέπει μόνο ένα μέρος του φωτός που έρχεται από τον Ήλιο, να τη διαπεράσει και να φθάσει στο έδαφος.

Το οπτικό φως, το οποίο βλέπουμε με τα μάτια μας, αλλά και τα ραδιοκύματα διαπερνούν εύκολα την ατμόσφαιρα. Τo υπεριώδες και το υπέρυθρο φως είναι πολύ δύσκολο να τη διασχίσουν μια που αλληλεπιδρούν έντονα με διάφορα μόριά της. Καθώς το οπτικό φως από τον Ήλιο φθάνει στο έδαφος της Γης απορροφάται.

Το έδαφος θερμαίνεται και εκπέμπει ακτινοβολία προς το διάστημα αλλά κυρίως σε μεγαλύτερα, υπέρυθρα μήκη κύματος. Αυτή όμως η ακτινοβολία δυσκολεύεται να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και ένα μέρος της «παγιδεύεται» ανεβάζοντας έτσι τη θερμοκρασία τόσο της ατμόσφαιρας όσο και του εδάφους. (πηγή: physicsgg )


Αυτό το απόλυτα φυσικό φαινόμενο είναι ευεργετικό για τον πλανήτη, γιατί παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες θερμοκρασίας για να διατηρείται και να αναπτύσσεται η ζωή πάνω στη γη. Τι συμβαίνει όμως όταν οι εκπομπές CO2 που παράγονται από την λειτουργία των διαφόρων εργοστασίων, δημιουργούν έναν ενισχυμένο μανδύα στην ατμόσφαιρα που εμποδίζει όλο και περισσότερο την αντανάκλαση της ακτινοβολίας στο διάστημα; Τότε έχουμε υπερθέρμανση!

 

Ιρλανδία. Εδώ βρισκόταν παραλία που ... εξαφανίστηκε!

 Επιπτώσεις του φαινομένου:

Αλλαγή του κλίματος της Γης: Μετακίνηση των ζωνών βροχοπτώσεως, από τον ισημερινό προς τον βορρά και ερημοποίηση του κάτω τμήματος της εύκρατης ζώνης. Αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στους διάφορους τύπους βλάστησης τόσο στις γεωργικές όσο και στις δασικές εκτάσεις. Όσον αφορά την χώρα μας σε περιοχές όπως η Καβάλα, Θάσος, Ηράκλειο, Πύργος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά κ.λ.π., από το 1982 και μετά, το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης βρίσκεται συνεχώς κάτω από τον μέσο όρο και τα αίτια ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Άνοδος της στάθμης των θαλασσών: Οι λόγοι που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό είναι η διαστολή των υδάτων που επιφέρει η αύξηση της θερμοκρασίας και η τήξη των πάγων. Μία άνοδος της στάθμης κατά 50 έως 150 εκατοστά θα έχει βαρύτατες συνέπειες, καθώς θα πλημμυρίσουν πολλές περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας (οι περισσότερες από αυτές είναι εύφορες και πυκνοκατοικημένες).

Μείωση των υδάτινων πόρων: Αρνητικές συνέπειες θα δημιουργηθούν από τη μεταβολή του ρυθμού του υδρολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα οι ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης θα είναι μεγαλύτερες.

Συμβολή στην εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, δηλαδή η περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό, συσχετίζεται από πολλούς επιστήμονες με την αύξηση της θερμοκρασίας. Επιπτώσεις του φαινομένου είναι ασυνήθιστοι άνεμοι, πλημμύρες, ξηρασίες, ενώ αναφέρεται ότι επηρεάζει και τις καιρικές συνθήκες της Μεσογείου, και συγκεκριμένα συνδέεται με τις χαμηλές βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Άμεση επίδραση της θερμοκρασίας: Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά και στην χώρα μας, θα φτάσει σε τέτοια επίπεδα που θα είναι ανυπόφορη για τους ανθρώπους και τους άλλους ζωϊκούς και φυτικούς οργανισμούς. Περισσότερο έντονο θα είναι (ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σε πολλές περιοχές) το πρόβλημα στις πόλεις, όπου η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από τον περιβάλλοντα χώρο κατά 0,5 - 3 ?C λόγω της έλλειψης βλάστησης και της μεγαλύτερης απορρόφησης ακτινοβολίας των δομικών υλικών. Δυστυχώς είναι γεγονός ότι οι πόλεις της πατρίδας μας διαθέτουν πολύ μικρή επιφάνεια σε χώρους πρασίνου (Αθήνα 2,8 και Θεσσαλονίκη 2,73 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο), ενώ οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 15,5 τ.μ. και οι περισσότερες πόλεις τις Μεσευρώπης έχουν 20 τ.μ.

 ( Πηγή: http://www.rodia-elafos.gr/portal/perivantologika/80---to--toy- Σώκος Χρήστος, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος )
 

Ιρλανδία

Το φυσικό περιβάλλον, που καταστρέφεται καθημερινά, δεν είναι μόνο το καταφύγιο και το "σπίτι" μιας τεράστιας ποικιλίας ζώων και φυτών. Είναι η ίδια η ζωή και ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας των ανθρώπων, που συγκατοικούν και μοιράζονται με τ' άλλα πλάσματα αυτόν τον πλούτο. Αυτοί που ευθύνονται για τον θάνατο της φύσης, αλέθουν τις ζωές μας όπως μία κρεατομηχανή τον κιμά! Γεράκια χαμηλών πτήσεων που αρπάζουν αδιακρίτως το φυσικό θησαυρό για να τον μετατρέψουν σε βαρέλια πετρελαίου, μεταλλαγμένους σπόρους και ... πόλεμο! Δεν είναι "άγνωστοι". Είναι οι ίδιοι που δημιουργούν τις οικονομικές κρίσεις, την φτώχεια του τρίτου Κόσμου, την ανεργία, τα υπερόπλα... Έχουν ονόματα τρανταχτά και σεβαστό προφίλ... Είναι η Shell, η Gazprom, η Syngenta, η BASF, η Bayer, η Siemens, η Mονσάντο...

Όσο τα μέσα παραγωγής θα βρίσκονται στα χέρια τους, οι πλημμύρες, οι κλιματικές αλλαγές και οι θάνατοι από καρκίνο θα είναι η πραγματικότητα που θα βιώνουμε εμείς οι υπόλοιποι και οι μέλλουσες γενεές!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου