Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Οικολογική Καταστροφή στην Αρκαδία.

Προβληματισμός επικρατεί στην Τρίπολη εξαιτίας των χιλιάδων νεκρών ψαριών που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα  στη λίμνη Λάδωνα.

Το πρόβλημα αναδείχτηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη, ο οποίος σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για μεγάλη οικολογική καταστροφή κι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή, κοντά στο φράγμα, χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στο νερό.
Ο κ. Γούργαρης ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι έντονο και παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, χωρίς κανείς ουσιαστικά να έχει παρέμβει κι επέρριψε ευθύνες τόσο στον Δήμο Γορτυνίας, όσο και στην Περιφέρεια.
Πιθανολογείται ότι ο θάνατος των ψαριών μπορεί να οφείλεται σε ρύπανση των νερών της λίμνης από απόβλητα τυροκομείου, κάποιας από τις μονάδες που λειτουργούν την χειμερινή περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης ή του ποταμού Λάδωνα, ή σε απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, αλλά ουσιαστικά επίσημα κανείς δεν γνωρίζει την αιτία που έχει προκαλέσει το θάνατο των ψαριών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, με δηλώσεις , σημείωσε ότι, η Κτηνιατρική υπηρεσία γνωρίζει το πρόβλημα και προχθές ιχθυολόγος πήγε στην λίμνη και πήρε δείγμα τόσο από το νερό, όσο και από τα νεκρά ψάρια και πραγματοποιεί ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσει την αιτία που έχει προκαλέσει τον θάνατο ψαριών της λίμνης.
Ο κ. Γιαννακούρας πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα θα γνωστά στην Περιφέρεια την προσεχή Τρίτη και άμεσα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.
( ΠΗΓΗ: STAR.gr )




Συμπληρώνουμε ότι παρόμοιες καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη και καταχρηστική λειτουργία του Τυροκομείου της περιοχής, έχουν γίνει από το έτος 2010, στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ Πελοποννήσου).

Σύμφωνα με αυτές το "τυροκομείο ρυπαίνει με τα απόβλητά του, τα οποία ρίχνει σε ανενεργή γεώτρηση βάθους 120 μέτρων, με επιβεβαίωση του ιδιοκτήτη του τυροκομείου ότι τα ρίχνει από το 2002, και ξεφράζονται από τον υδροφόρο ορίζοντα στο ποταμό Τράγο, στη συνέχεια στο Λάδωνα, κατόπιν στην λίμνη του Λάδωνα που είναι και περιοχή NATURA, έπειτα στον Λούσιο, μετά στον Αλφειό και τέλος στην θάλλασα."
 Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είχε εκδόσει, κατά το παρελθόν, οδηγία το έτος 2009 ( (αριθμ. Πρωτ. 2616/10-06-09) για το μη πότισμα ζώων, αφού εκεί ποτίζονται περίπου 3.000 αιγοπρόβατα και 300 βοοειδή.

Προφανώς για τις αρχές είναι βολικότερη μία εξέδωση οδηγίας για μη πότισμα των ζώων, παρά ο ελέγχος και η επιβολή μέτρων σ' έναν επιχειρηματία!

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι η προαναφερόμενη επιχείρηση του τυροκομείου λειτουργούσε τουλάχιστον μέχρι το έτος 2010, χωρίς άδεια, χωρίς πιστοποίηση προιόντων και χωρίς άδεια λετουργίας πρατηρίου λιανικής πώλησης. , γιατί της είχαν αφαιρεθεί. (Πηγή: ΕΚΠΑΖ Πελοποννήσου )

 Η οικολογική καταστροφή που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια αν σκεφτεί κανείς την πανίδα που υπάρχει εκεί και ιδιαίτερα την βίδρα και την άγρια πέστροφα, που τελούν υπό την προστασία της Ευρωπαικής Ένωσης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου