Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΛΙΩΝΕΙ...

Για περισσότερα από 800.000 χρόνια, ο πάγος αποτελούσε ένα από τα μόνιμα χαρακτηριστικά του Αρκτικού Ωκεανού. Εξαιτίας της εμμονής μας στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα, ο πάγος λιώνει και στο κοντινό μέλλον η Αρκτική κινδυνεύει να μείνει χωρίς πάγο για πρώτη φορά από τότε που οι άνθρωποι εμφανίστηκαν στη Γη. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για τους κάτοικους, τις πολικές αρκούδες, τις φάλαινες, τους θαλάσσιους ίππους και τα άλλα είδη που ζουν εκεί, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Ο πάγος της Αρκτικής αντανακλά μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας στο διάστημα και διατηρεί ολόκληρο τον πλανήτη μας δροσερό, σταθεροποιώντας το κλίμα, στο οποίο βασιζόμαστε για να καλλιεργήσουμε την τροφή μας. Η προστασία των πάγων σημαίνει προστασία όλων μας.





 ΓΕΩΤΡΙΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Μια καινούρια μάχη για την εξεύρεση πετρελαίου ξεκινά στην Αρκτική. Η Shell, η BP, η Exxon, η Gazprom και άλλες εταιρείες, δεν έχουν πρόβλημα να προκαλέσουν μία πετρελαιοκηλίδα στην Αρκτική, μόνο και μόνο για να βρουν πετρέλαιο ικανό να καλύψει τις ανάγκες μόλις 3 ετών.
 Οι ίδιες οι εταιρείες βρώμικης ενέργειας που προκάλεσαν το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, ψάχνουν πώς θα επωφεληθούν από αυτό. Έχουν βάλει στόχο τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Αρκτικής προκειμένου να αποκομίσουν 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Αυτό σημαίνει πολλά χρήματα για τις εταιρείες, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο ισοδυναμεί με μόλις 3 χρόνια πετρελαίου. Εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα αναφέρουν ότι η αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας στα παγωμένα νερά είναι "σχεδόν αδύνατη" και αναπόφευκτα λάθη θα μπορούσαν να καταστρέψουν το εύθραυστο περιβάλλον της Αρκτικής. Για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, οι εταιρείες πετρελαίου πρέπει να σύρουν τα παγόβουνα μακριά από τις πλατφόρμες εξόρυξης και να χρησιμοποιήσουν τεράστιους σωλήνες με ζεστό νερό για να λιώσουν τον πάγο. Αν τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό, η πρόκληση μιας τεράστιας πετρελαιοκηλίδας, είναι απλά θέμα χρόνου. Είδαμε τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η BP στον κόλπο του Μεξικού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην Αρκτική.Η εξόρυξη πετρελαίου στα νερά της Αρκτικής πρέπει να απαγορευτεί.

( Αναδημοσίευση άρθρου από την ιστοσελίδα "Save the Arctic" )

Η ιστοσελίδα, μας παρακινεί για συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να σταματήσουν οι γεωτρήσεις. H συγκέντρωση υπογραφών είναι μία μορφή πίεσης που μπορούν να ασκήσουν οι λαοί. Μπορεί να αποτελέσει έναν δείκτη ενεργοποίησης των ανθρώπων πάνω σ' ένα θέμα. Ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική πάντα. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι ο Καπιταλισμός είναι εκείνο το σύστημα που προωθεί και αναπαράγει την χειρότερη μορφή εκμετάλευσης των ολίγων έναντι των πολλών και δεν παλαίψουμε οργανωμένα για την ανατροπή του, δεν θα απαλλαγούμε μόνον από τους πάγους της Αρκτικής αλλά και από κάθε πιθανότητα ζωής στον πλανήτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου